خبرنگاران سهم 30 درصدی معدن در اولویت های سرمایه گذاری خارجی
به گزارش درگ فایل، تهران- خبرنگاران- بخش معدن و صنایع معدنی سهم حدود 30 درصدی از فهرست اولویت های سرمایه گذاری خارجی وزارت صنعت، معدن وتجارت را به خود اختصاص داده است.
گزارش روز دوشنبه خبرنگار اقتصادی خبرنگاران برپایه جداول اطلاعات وزارتخانه مزبور، حاکی است: بالغ بر 37 سرفصل به عنوان اولویت های سرمایه گذاری خارجی فهرست شده که از این مجموعه 13 سرفصل مربوط به بخش معدن و صنایع معدنی است.
پیش از این سازمان توسعه ونوسازی معادن و صنایع معدنی ایران (ایمیدرو) اعلام نموده بود: این آمادگی وجود دارد تا بیش از 400 پهنه اکتشافی را برای شرکت های بین المللی که تمایل به سرمایه گذاری دارند؛ به شکل مشترک سرمایه گذاری کنیم.
واقعیت اینکه دوران تحریم مانع از آن شده تا فرصت های مناسب برای سرمایه گذاران خارجی، بانک ها موسسات اقتصادی، پیمانکاران و تامین نمایندگان بتوانند در پروژه های ایران مشارکت نمایند؛ درحالی که آنها می توانند به عنوان سرمایه گذار و سهامدار بلند مدت در جمهوری اسلامی حضور یابند.
فرصت های سرمایه گذاری از فولاد آلیاژی تا طلا
آنالیز فهرست اولویت های وزارت صنعت، معدن وتجارت برای سرمایه گذاری خارجی نشان می دهدکه در 13 اولویت مشخص شده از فولاد آلیاژی ضد زنگ گرفته تا شمش و کنسانتره طلا برای این امر مساعد تعریف شده اند.
برپایه این فهرست، الیاف سرامیکی، الیاف شیشه، تولید آلومینا از نفلین سینیت، شمش آلومینیوم، استخراج، بهره برداری از معادن تیتان و تولید تاتولید پیگمنت دی اکسید تیتان (زنجیره کامل)، شمش طلا، کنسانتره طلا، فرومنگنز، فرو سیلیکو منگنز، مس کاتد، اکتشاف، استخراج و تولید زغالسنگ، شمش فولاد آلیاژی ضدزنگ، لوله بدون درز از فولاد آلیاژی ضد زنگ، سیلیکون متال و پلی سیلیکون اقلام مشخص شده برای سرمایه گذاری خارجی است.
سرمایه گذاری 51 میلیارد دلاری
برآوردهای اولیه این بود که جمهوری اسلامی تا سال 2020 در بخش معدن احتیاج به 51 میلیارد دلار سرمایه گذاری در بخش های اکتشاف، توسعه پروژه، تجهیزات و صنایع معدنی و زیرساخت های مرتبط با آن دارد، اما گستره تحریم ها و موانع دشمن مانع از جذب این منابع تا به امروز شده است.
همچنین انتظار می رفت که حدود 30 میلیارد دلار تامین اقتصادی (فاینانس) از کشورهای آسیایی شرق دور با همکاری شرکت های اروپایی فراهم گردد، هرچند که برای هفت طرح فولاد استانی از چین بهره گیری شد، اما در این بخش نیز پیش بینی ها محقق نشد.
معافیت ها و مشوق ها برای سرمایه گذاری
برای جلب و جذب سرمایه گذاران خارجی بعضی فاکتورها پیش بینی شده است که از جمله آنها می توان به معافیت های عوارض گمرکی ماشین الات خط تولید مشروط به نو بودن و نداشتن ساخت داخل اجزا و قطعات وارده توسط واحدهای تولیدی برای استفاده در ساخت کالاهای داخلی که به تشخیص وزارت صنعت فاقد ساخت داخل باشد، از 20 درصد حقوق ورودی متعلقه معاف است.
همچنین شرکت ها و موسسه های دانش بنیان از پرداخت هزینه های عوارض و حقوق گمرکی و سود بازرگانی و عوارض صادرات معافیت دارند.
علاوه براین در زمینه معافیت های اقتصادیاتی هم، درآمدهای ناشی از فعالیت های تولیدی معدنی از تاریخ آغاز بهره برداری یا استخراج یا فعالیت در مناطق توسعه یافته به مدت پنج سال و در مناطق کمتر توسعه یافته به مدت 10 سال با نرخ صفر درصد مشمول اقتصادیات می گردد.
درآمدهای مشمول اقتصادیات شرکت ها و موسسه های دانش بنیان ناشی از قراردادها و فعالیت های تحقیق و توسعه، تجاری سازی و تولید محصولات و خدمات دانش بنیان به مدت 20 سال از اقتصادیات موضوع ماده 105 قانون اقتصادیاتهای مستقیم معاف محسوب می شوند.
بنابر مفاد این بخش، تخفیف50 درصدی در نرخ اقتصادیاتی در صورت صادرات حداقل 20 درصد از محصولات تولیدی با مشارکت سرمایه گذاری خارجی از دیگر نکات پیش بینی شده است.
ارزش بیش از 770 میلیارد دلاری ذخایر معدنی
برآوردهای کارشناسی نشان می دهد که هفت درصد ذخایر معدنی دنیا به ارزش بیش از 770 میلیارد دلار در کشورمان وجود دارد، درعین حال نوسان نرخ اقلام معدنی در بازارهای دنیای ارزش ذخایر معدنی کشورمان را دستخوش تغییر قرار می دهد، ضمن اینکه فرایند فرآوری مواد معدنی در دستور کار وزارت صنعت واقع شده است و از صدور مواد خام معدنی پرهیز می گردد.
میزان ذخایر معدنی شناسایی شده کشور بیش 50 میلیارد تن است که از این رقم حدود 37 میلیارد تن قطعی و بقیه احتاقتصادی است.
وجود 68 نوع ماده معدنی از جمله زغال سنگ، مس، سرب، روی، طلا، نمک، مولیبدن، کروم و باریت؛ ایران را در داشتن تنوع مواد معدنی با بسیاری از کشورها متمایز نموده است.
همکاری فنی و تازه های دنیای
ایران با وجود برخورداری از صنعت فولاد از نیم قرن پیش و همسو با آن صنایع مس و الومینیوم، اما همچنان احتیاجمند فناوری دنیای برای روز آمد سازی خطوط تولید خود در بخش های مختلف است، بنابراین ضمن آمادگی برای کسب دانش معدنی از شرکت های تراز اول دنیای در این ارتباط، از کشورهای نقش آفرین در عرصه معدن و صنایع معدنی برای همکاری استقبال می نماید.
امروز بومی سازی صنایع کشور با بهره گیری از توان شرکت های دانش بنیان داخلی در دستور کار واقع شده است، اما همچنان ضرورت ارتباط با کشورهای دنیا صنعتی وجود دارد تا نوسازی و بروز رسانی خطوط تولید کارخانه ها به اجرا گذاشته گردد.
آمارهای پیشین گویای صندلی ایران در شاخص اندازه گیری بازار و آموزش به ترتیب در رتبه 19 و 47 دنیا بود و در ریسک سرمایه گذاری از رتبه هفت به 6 ارتقا یافته بود، اما اکنون تغییر این رتبه ها دور از انتظار نیست، ولی عزم جمهوری اسلامی برای پشت سرگذاردن رتبه های پیشین جدی است.
توسعه سرمایه گذاری لازمه هدف 2025
ایران میخواهد تا سال 2025 رشد هشت درصدی اقتصاد را تجربه کند که سهم بخش معدن و صنایع معدنی در شاخص کل رشد 8.8 درصد است. برای رسیدن به این هدف بیش از 50 میلیارد دلار سرمایه گذاری احتیاج است که مستلزم سرمایه گذاری در حوزه های فولاد، آلومینیوم و ...است.
امروز بر خلاف کشورهای نفتی، ایران وابسته به درآمدهای نفتی نیست، زیرا کشورمان دارای صنایعی مانند پتروشیمی، خودرو، کشاورزی، صنایع غذایی، فرش و کشتی سازی و درعین حال معدن و صنایع معدنی است که در تازه ترین آمارها این بخش سهم 20 تا 25 درصدی در صادرات غیر نفتی را به خود اختصاص داده است.
منبع: ایرنا