نحوه تکثیر و قلمه زدن انگور
به گزارش درگ فایل، قلمه زدن انگور از مهمترین شیوه های تکثیر درخت انگور بوده، عبارت است از کاشتن بخشی از ساقه و یا شاخه های یکساله مو که کاملاً خشبی شده اند.
خبرنگاران | سرویس گیاهان و حیوانات - یکی از پرخاصیت ترین میوه های موجود در طبیعت انگور است و کشت آن در همه مناطق مختلف جهان رایج است و انواع زیادی از درختان انگور وجود دارد. در ایران نیز درخت انگور به صورت وسیع کشت می گردد. این درخت از دسته گیاهان پیچشی و رونده بوده در جایی که کاشته می گردد رشد می نماید و به دور اشیا سر راهش می پیچد .کاشت این درخت زیبا و مفید مراحل مختلفی داشته و به سه روش کاشت بذر، پیوند زدن و قلمه زدن تکثیر میگردد. در این بخش از خبرنگاران قصد داریم شما را با نحوه کاشت و قلمه زدن انگور آشنا کنیم. با ما همراه باشید.
نحوه قلمه زدن انگور
مراحل قلمه گیری از درخت انگور به توضیح زیر میباشد:
تهیه و گزینش قلمه مناسب
قلمه های درخت انگور، برای کاشت در خزانه و یا محل اصلی بایستی از بین شاخههایی انتخاب شوند که در پاییز یا اواخر زمستان از پایه مادر قطع می گردند.
ضروری است قلمه های انتخابی دارای خصوصیات و شرایط زیر باشند:
- شاخه هایی که به منظور قلمه انتخاب شده و مورد استفاده قرار می گیرند می بایستی کاملاً رسیده، سالم، بدون آفت و خشبی باشند و مراحل مختلف رشد خود را بطور منظم و کامل طی نموده باشند .
- در دوره رشد و نمو بر روی پایه مادری از تغذیه خوبی برخوردار بوده باشند .
- فواصل بین گره های قلمه می بایستی متوسط باشد زیرا فاصله های کم بین گره ها نشانه نامساعد رشد شاخهها و یا آلوده بودن پایه های مادری به بیماری و آفات است . همچنین ضروری است بدانید، فاصله زیاد بین گرهها ، از نشانه های رشد سریع و نداشتن موادغذایی کافی شاخه انگور می باشد .
- پوست شاخه انتخابی برای قلمه زدن انگور، می بایستی شفاف بوده و فاقد لکه های تیره یا سیاه رنگی باشد که نشانه بیماریهای قارچی مانند سفیدک است.همچنین قسمت زیر پوست قلمه می بایستی کاملاً سبزرنگ و آبدار و قسمت مغز قمله باید نسبتاً نازک و به رنگ روشن باشد .
- توجه داشته باشید مقطع قلمه مورد نظر بهتر است گرد باشد و کاشت قلمه هایی که دارای مقطع پهن و بیضی و یا گوشه دار هستند، باید خودداری گردد.
- قطر قلمه بهتر است در انتهای بالایی شاخه، بین 8 تا 12 میلیمتر و طول قلمه ، معمولاً باید بین 25 تا 45 سانتی متر در نظر گرفته گردد.
طرز قلمه زدن انگور
پس از آن که شاخههای مورد نظر برای تهیه قلمه، انتخاب و از درخت انگور جدا شدند می بایستی آنها را بر طبق مشخصاتی که در بالا گفته شد به قطعاتی کوچکتر برای کاشت تقسیم کرد .
- قطع و برش قلمه انگور در بالا و پایین شاخه متفاوت بوده، بطور کلی، مقطع بالایی قلمهها را که از 3 تا 4 گره تشکیل شده است باید، از 1 سانتی متری بالای آخرین گره بالایی شاخه و به شکل اریب قطع کرد، اما مقطع قسمت پایین، یعنی انتهای زیرین قلمه باید بطور افقی قطع گردد.
- پس از تهیة قلمه ها،چنانچه تعداد قلمه ها زیاد است، هر 100 تا 200 عدد قلمه انگور را در یک جهت قرار داده و دسته کنید.
- محل نگهداری دستههای قلمه بایستی دارای دمای 2 تا 5 درجه سانتیگراد باشد،
- قلمهها را زیر مقداری ماسه و یا خاک اره مرطوب قرار داده و برای اواخر زمستان و اوایل بهار که هنگام کاشت آنها در خزانه و یا محل اصلی می باشد، نگهداری نمایید.
مرحله سرمادهی
یکی دیگر از مراحل قلمه زدن انگور، سرمادهی است. سرمادهی عبارت است از کاشتن قلمه در ماسه مرطوب و در شرایطی مناسب برای ریشه دار شدن ، برای این کار ، درون جعبه هایی چوبی ، لایه ای به ضخامت 15 سانتیمتر ماسه شسته شده بریزید و روی آن را با یک ردیف قلمه بپوشانید .
این کار را تا پرشدن پرشدن جعبه ها چندین بار تکرار کنید، سپس آنها را تا مدتی در محلی نسبتاً سرد قرار دهید. سرما ، باعث کاهش تدریجی از میزان هورمون اسید آبسایزیک (که باعث خواب رفتگی گیاه می گردد) شده و بر میزان هورمون جبیرالین (که باعث بیداری گیاه می گردد) میگردد.
کاشت قلمه
قلمه های تهیه شده در پاییز را، اواخر فصل زمستان و یا اوایل بهار بسته به نوع رقم انگور در خزانه یا محل اصلی میکارند. همچنین برای کاشت در خت انگور در باغچه منزل یا گلدان نیز میتوانید قلمه هایی را که به این روش تهیه شده اند را از مراکر مطمئن تهیه نهال خریداری و کشت کنید.
برای آشنایی با روش کاشت درخت انگور مطالعه لینک زیر را به شما خوانندگان گرامی پیشنهاد میکنیم.
آشنایی با نحوه نگهداری و کاشت درخت انگور در باغ و باغچه
منابع: کتاب اصول باغبانی، سایت بوستان، راسخون
منبع: setare.com