دلیل آشفتگی بازار مرغ؛ کمبود فراوری یا ناهماهنگی؟! خبرنگاران

به گزارش درگ فایل، بازار مرغ در چند ماه گذشته آشفته شده و قیمت ها قصد پایین آمدن ندارد آیا ریشه اینها کاهش فراوری یا ناهماهنگی بین تصمیم گیران است؟

دلیل آشفتگی بازار مرغ؛ کمبود فراوری یا ناهماهنگی؟! خبرنگاران

به گزارش خبرنگاران، طی یکی دو ماه گذشته با جهش قیمت مرغ به کیلویی حدود 40 هزار تومان، بسیاری می گویند، کاهش فراوری باعث بالا رفتن قیمت شده است. وزارت صمت که باید در برابر گرانی قیمت جوابگو باشد، بارها کاهش فراوری را عامل گرانی دانسته در مقابل وزارت جهاد کشاورزی هم بر اساس مستندات و تعداد جوجه ریزی های صورت گرفته تاکید می نماید، فراوری نسبت به سال گذشته هیچ کاهشی نداشته است.

یک گروه کوچک خبرنگای شب گذشته بازدیدی از یک مرغداری در منطقه دماوند و کشتارگاه مدرن در حوالی شهر ری بازدید داشت، ماحصل این بازدید 12 ساعته که تا پاسی از نیمه شب طول کشید، به همراه مصاحبه با مسئولان و فراوری نمایندگان به صورت گزارش زیر ارائه می گردد، امید است معمای گرانی مرغ و علت بحث های پیرامون کاهش فراوری روشن تر گردد.

در این بازدید مسئولان وزارت جهاد کشاورزی و دامپزشکی کشور کاهش فراوری را قبول نداشتند، اما کاهش عرضه در بازار را تایید می کردند و دلایلی هم داشتند. آنها می گفتند، در اسفند ماه گذشته 125 میلیون جوجه ریزی در کشور صورت گرفته و مقدار گوشت مرغی که از این میزان جوجه ریزی به دست می آید، بسیار بیشتر از احتیاج کشور است و ارزیابی شده به غیر از یک مورد همه مرغداری ها به طور کامل جوجه ریزی نموده اند. حتی اشاره کردند سال جاری کمترین ابتلا به بیماری در ماکیان بوده و سال طلایی از این نظر به حساب می آید.

در دیگر سو مسئولان کشتارگاه های کشور می گفتند، ورودی کشتارگاه های تهران در اسفند ماه 37.8 درصد کاهش یافته که این آمار را مسئول دامپزشکی استان تهران هم تایید کرد.

مدیرکل دامپزشکی استان تهران گفت: بخشی از مرغ در مرغداری ها است و به بازار نیامده مرغداران فکر می نمایند با نزدیک شدن ماه رمضان قیمت بالاتر می رود و به قیمت گرانتری خواهند فروخت و به این دلیل مرغهای بالای 3 کیلوگرم در مرغداری ها فراوان است، حال اینکه وزن مناسب یک کیلو و 400 گرم باید باشد.

بخشی از مرغ هم از استانها به تهران نیامده که قبلا می آمد و این باعث کاهش آمار کشتار استان تهران شده است، نیامدن مرغ از استان ها به دلیل تصمیم اخیر استانداران برای عدم خروج مرغ از استان بوده است.

نکته دوم حرص و ولعی بین مردم برای خرید و ذخیره مرغ که مبادا قیمت گرانتر گردد و یا کمبودی باشد، ایجاد شده و یخچال های خود را با مرغ 20 هزار و 400 تومانی پر نموده اند.

نکته سوم افزایش بیش از اندازه تقاضا برای مرغ به دلیل گرانی گوشت قرمز است و از 17 کیلوگرم سال های گذشته به بیش از 30 کیلوگرم رسیده است.

مسئولان وزارت جهاد کشاورزی با اطمینان قول دادند که فراوری هیچ مسئله ای ندارد و نا هماهنگی هایی بین دو وزارتخانه و نیز در استانداریهای کشور بوده که با تاکید روز گذشته رئیس جمهور برای باز شدن مرز استانها برای انتقال مرغ از استان به استان و نیز هماهنگی و نظارت بیشتر وزارت صمت قیمت هفته آینده شکسته می گردد.

*چرا قیمت گران شد

استان ها اجازه خروج مرغ را نمی دهند

حال اگر آن طور که وزارت جهاد می گوید فراوری مرغ همچنان بالاست چرا قیمت ها بالاست.

سید علی بابایی مدیرکل دامپزشکی استان تهران در حاشیه بازدید از کشتارگاه صنعتی ماکیان الوان که جاده خاوران در سال 1372 با هدف کشتار، قطعه بندی و بسته بندی مرغ به صورت تازه و منجمد توسط هاشم خداداد، بنیان گذاشته شد، گفت: استانداران در هفته های گذشته اجازه نمی دادند مرغ از استانشان بیرون برود و قیمت در استانهایی مانند تهران که 95 درصد احتیاج خود را از استان ها دیگر تامین می نماید، افزایش یافت.

استان های گلستان و گیلان و مازندران 75 درصد احتیاج مرغ استان تهران را تامین می کردند که گزارش خبرنگار فارس حاکی است، در این استان ها هم قیمت مرغ بالاست در یزد کیلویی 28 هزار، یاسوج کیلویی 26 هزار و تهران 30 هزار تومان است.

مرغداران به امید سود بیشتر مرغ به بازار نمی دهند

بابایی دلیل دیگری هم برای افزایش قیمت دارد و اینطور می گوید: مرغداران به امید اینکه با گرانی مرغ سود بیشتری ببرند به کشتارگاه ها تحویل نمی دهند و به همین دلیل در مرغداری ها مرغ های بیش از 3 کیلوگرم بیشتر دیده می گردد و این عاملی برای کاهش عرضه به بازار شده اما به معنی کاهش فراوری نیست.

*مرغ در یخچال خانه ها است

مدیرکل دامپزشکی استان تهران دلیل دیگری هم برای افزایش قیمت می گوید که جالب است، مرغ در یخچال خانه مردم است در روزهای گذشته جو روانی بین مردم ایجاد شده که قیمت گرانتر می گردد و یا کمبود وجود دارد و خرید شان را به ویژه با نزدیک شدن به ماه رمضان بیشتر نموده اند.

* حواله مرغ به قیمت بالا به فروش می رود

دلالی و واسطه گری دیگر متهم اصلی گرانی مرغ در بازار است و در روزهای اخیر به افزایش قیمت این محصول دامن زده است

آن طور که مدیرکل دامپزشکی استان تهران می گوید: دلالان حواله های خرید را به قیمت های بیشتری از واحدهای صنفی که مسئول توزیع مرغ دولتی است می خرند و در مغازه های خود کیلویی 30 هزار تومان یا بیشتر می فروشند.

وی گفت: وزارت صمت هر کیلو مرغ را به واحدهای توزیع دولتی 19 هزار و 300 تومان می دهد که آنها مجازند به 20 هزار و 400 تومان به مردم بدهند که در یک سهمیه 300 کیلویی آنها تنها 300 هزار تومان سود دارند، اما اگر حواله را به دلال بفروشند تا چند میلیون بدون زحمت برایشان سود دارد و در بی نظارتی این کار را می نمایند.

توافق وزارت جهاد با مرغداران برای تحویل مرغ در قبال نهاده

وزارت جهاد کشاورزی توافقی با مرغداران را اجرایی می نماید که تمام نهاده مورد احتیاج آنها را در دوره 45 روزه به نرخ دولتی می دهد به شرطی که آنها مرغ فراوریی خود را به وزارت جهاد بدهد این طرح در سال گذشته برای کاهش قیمت مرغ کارساز بود و سال جاری نیز اجرایی می نماید.

محسن شاکرانه مالک یک واحد مرغداری 15 هزار قطعه ای در منطقه دماوند به خبرنگار فارس گفت: وزارت جهاد کشاورزی در یک دوره 45 روزه 26 تن سویا و 46 تن ذرت به ما دادند و ما هم مرغ فراوریی خود را به قیمت 14500 تومان به آنها می دهیم.

شاکرانه با بیان اینکه این روش برای آنها بهتر بوده است، گفت: شرایط فراوری نهاده نسبت به قبل بسیار خوب شده و به جز چند روز اول جوجه ریزی، تمام نهاده مورد احتیاج را از بازارگاه به نرخ دولتی می خریم.

بگیر و ببندها عامل گرانی است

وزارت جهاد کشاورزی در قبال تحویل نهاده ای که با ارز 4200 تومانی خریداری نموده مرغ مرغداران را تحویل می گیرد و برای این کار تا آخر کار نظارت دارد تا همه مرغ فراوریی به نرخ دولتی توزیع گردد اما کشتارگاه ها این کار را مداخله و دخالت می دانند و می گویند که به ضرر فراوری است.

هاشم خداداد مدیرعامل کشتارگاه صنعتی ماکیان الوان می گوید: وزارت جهاد کشاورزی بعضی مرغدارانی که به کشتارگاه ها آمده را به تعزیرات معرفی می نماید که این کار باعث ترساند فراوری نمایندگان می گردد وی اسم اینکار را بگیر و ببند می خواند و می گوید به ضرر فراوری است.

مشاهدات میدانی طی بازدید از مرغداری 15 هزار قطعه ای دماوند و کشتارگاه مدرن صنعتی حاکی است مرغدار از شرایط تحویل نهاده در قبال مرغ ابراز رضایت داشت، اما همچنان مجبور بود برای تامین احتیاج خود در چند روز اول جوجه ریزی از بازار آزاد به چند برابر قیمت تامین کند.

مرغ در مرغداری ها مانده و وزنهای دو برابر از استاندارد گرفته علاوه بر اینکه به ضرر مصرف نماینده و فراوری نماینده است نشان می دهد فراوری نمایندگان این ریسک را به امید گران فروختن پذیرفته اند.

مرغدار در 19 بهمن جوجه ریزی نموده بود که در زمان بازدید 55 روزه بودند که یک مرغداری باید 45 روزه محصول خود را تحویل دهد.

در زمان بازدید از کشتارگاه هم یک کامیون برای کشتار آمد که وزن آنها بین 2.5 تا 3 کیلوگرم می شد.

بنابراین افزایش قیمت مرغ در ماه های اخیر بیشتر از آنچه به کاهش فراوری مرتبط باشد به نا هماهنگی ها و عدم نظارت ها مربوط می گردد، چرا نهاده ای که با ارز دولتی تهیه شده و 80 میلیون نفر ایرانی در آن سهیم است در استانها بلوکه شده و استانداران اجازه خروج مرغ را ندهند، عدم نظارت بر توزیع و نفوذ دلالان و واسطه ها و فروش حواله ها به جای مرغ عامل دیگری بر گرانی ها شده است.

اما این را نیز نباید فراموش کرد که طبق اطلاعات خود مسولان وزارت جهاد کشاورزی میزان جوجه ریزی اگر نسبت به سال گذشته کم نشده است افزایش تقاضای مرغ به دلیل گرانی گوشت و افزایش جمعیت ایجاد شده که برای تعدیل قیمت در بازار باید بیشتر از اینها مرغ به بازار تزریق گردد.

منبع: خبرگزاری دانشجو
انتشار: 27 فروردین 1400 بروزرسانی: 27 فروردین 1400 گردآورنده: dragfile.ir شناسه مطلب: 982

به "دلیل آشفتگی بازار مرغ؛ کمبود فراوری یا ناهماهنگی؟! خبرنگاران" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "دلیل آشفتگی بازار مرغ؛ کمبود فراوری یا ناهماهنگی؟! خبرنگاران"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید