چگونه نخوابیم؟ ، چگونه شب ها بیدار بمانیم؟
به گزارش درگ فایل، چگونه نخوابیم؟ چگونه شب ها بیدار بمانیم؟ این ها مهم ترین سوالاتی است که شب امتحان یا روزی که ارائه دارید، به سراغ تان می آید. در اینجا چند روش ساده و ایمن وجود دارد که با آن ها می توانید بیدار بمانید و کار هایی را که باید انجام دهید به پایان برسانید، پس با ما همراه باشید.
خبرنگاران| برخی مواقع کار ساده ای مثل بیدار ماندن می تواند به بزرگترین چالش تبدیل شود، مخصوصا اگر تحت استرس آماده شدن برای امتحان فردا یا قرار ملاقات بزرگی که فردا دارید باشید، مبارزه با خواب، می تواند استرس آن کار هایی که باید انجام دهید را بیشتر کند. اینجا چند روش ساده و ایمن وجود دارد که با آن ها می توانید بیدار بمانید و کار هایی را که باید انجام دهید به پایان برسانید.
به گزارش خبرنگاران، یک راه آسانی که برای بیدار بودن و هشیار ماندن وجود دارد، نوشیدن قهوه است. به همین دلیل نوشیدن یک یا چند فنجان قهوه پس از خواب صبحگاه می تواند گزینه وسوسه انگیزی باشد. متاسفانه همراه با هر منفعتی، مضراتی هم وجود دارد و در مورد قهوه، مصرف زیاد کافیین خطرات زیادی برای سلامتی دارد.
ازجمله شروط شب بیداریِ آسان این است که از پیش خواب آلوده نباشید. اگر به دلیل کم خوابی های مکرر شدیدا احساس خواب آلودگی می کنید، قطعا بیدارماندن تا دیروقت برای تان به عذابی الیم تبدیل خواهد شد. پس هروقت می دانید که باید تا دیروقت بیدار بمانید، حتما قبلش خواب کافی داشته باشید.
اگر پیشاپیش، مثلا از یک هفته قبل، می دانید که فلان شب نمی توانید به موقع بخوابید، سعی کنید که کل هفته را خوب بخوابید. افراد بزرگسال معمولا با 7 تا 9 ساعت خواب در شبانه روز سرحال می شوند، اما کم سن وسال تر ها شاید حتی به خواب بیشتری احتیاج داشته باشند. اگر مطمئن نیستید که آیا کم خوابی دارید یا نه، در ساعت همیشگی به رخت خواب بروید و تا هر زمان که احتیاج داشتید بخوابید.
کاهش ساعات خواب شبانه روزی تنها یکی از علت های خواب آلودگی در طول روز است، برخی مسائل جسمی مانند آپنه خواب نیز در کیفیت خواب مؤثرند. آپنه خواب عبارت است از تکه تکه خوابیدن به دلیل اختلالات تنفسی. این بیدارشدن های پی درپی موجب تضعیف کیفیت خواب می شود. اگر آپنه خواب درمان نشده باقی بماند، فرد در طول روز دائما خواب آلوده خواهد بود و به سختی می تواند تا دیروقت بیدار بماند. این درحالی است که درمان اختلالات خواب تا حد زیادی به بهبود کیفیت خواب شبانه روزی کمک می کند.
دقت داشته باشید که معمولا حدود 16 ساعت از شبانه روز را در بیداری سپری می کنیم و اگر یکی دو ساعت بیشتر بخوابیم، احتمالا راحت تر می توانیم تا کمی دیرتر از ساعت همیشگی بیدار بمانیم.
شاید باورتان نشود، اما یک چرت کوتاه در طول روز نیز می تواند تا دیروقت بیدارتان نگه دارد. خواب نیم روزی با پاکسازی موادشیمیایی خواب آور در مغز مانند آدِنوزین موجب رفع احساس خواب آلودگی می شود. البته، فواید خواب نیم روزی در این مورد خاص بسته به مدت چرت متغیر است. مثلا اگرچه چرت 20 تا 30 دقیقه ای تا حدودی به دیرتر خوابیدن کمک می کند، اما اگر یکی دو ساعت طول بکشد، قطعا راحت تر می توانید شب را بیدار بمانید. به ویژه اگر در ساعات انتهایی روز چرت بزنید که دیگر نورِ علی نور است و بدون اینکه پلک روی هم بیاورید، می توانید تا حوالی صبح بیدار بمانید.
کافئین در تأخیر خواب مؤثر است، اما باید با احتیاط مصرف شود. این ماده محرک در نوشیدنی هایی مانند قهوه، چای، نوشیدنی های غیرالکلی، نوشیدنی های انرژی زا و شکلات یافت می شود. وقتی کافئین مصرف می کنید، گیرنده های آدِنوزین در مغز که سیگنال خواب آلودگی ارسال می کنند، از کار می افتند. اما دقت داشته باشید که اثر کافئین بین 4 تا 6 ساعت و حتی در برخی افراد تا ساعات طولانی تر باقی می ماند.
اگر در مصرف کافئین زیاده روی کنید یا خیلی دیروقت کافئین بخورید، ممکن است وقتی که دیگر باید بخوابید، به راحتی خواب تان نبرد. همچنین حواس تان باشد که مصرف مکرر کافئینِ زیاد می تواند موجب ایجاد مقاومت در برابر کافئین و کاهش اثرگذاری آن شود.
شواهد از این قرار است که اگر آخر شب یک چیز سبک بخورید، احتمالا راحت تر می تواند تا دیروقت بیدار بمانید. برخی افراد عادت دارند که پیش از خواب چیزی بخورند، اما مطالعات نشان داده است که غذاخوردن درست پیش از خواب به دلیل آزادسازی انسولین در بدن موجب تأخیر خواب می شود.
هرگز دیروقت غذای سنگین نخورید، اما خوردن یک میان وعده سبک می تواند به رفع احساس خواب آلودگی کمک کند. سبزیجات تازه (هویج، ساقه کرفس، بروکلی و گل کلم) انتخاب به مراتب سالم تری در مقایسه با میان وعده های حاوی نمک، شکر یا سرشار از کالری هستند.
یادتان باشد که بی خوابی موجب تمایل بیشتر به خوراکی های با کربوهیدرات بالا می شود. پس در خوردن زیاده روی نکنید تا دچار اضافه وزن نشوید.
سیستم مغز انسان به گونه ای است که چرخه خواب و بیداری را برحسب الگو های طبیعی روشنایی و تاریکی زمان بندی می کند. مثلا اگر اهل دیرخوابیدن هستید و زمانی تصمیم دارید که شب برخلاف معمول به موقع بخوابید، سعی کنید درمعرض آفتاب صبحگاهی قرار بگیرید تا شب راحت تر بتوانید به خواب بروید و صبح سرحال تر از خواب بیدار شوید. اما اگر از آن دسته افرادی هستید که شب ها به موقع می خوابید و صبحِ خیلی زود بیدار می شوید، برای اینکه بتوانید برخلاف معمول تا دیروقت بیدار بمانید، بهتر است در معرض نور شب قرار بگیرید تا خواب از سرتان بپرد. مطالعات مختلفی نشان داده است که قرارگیری درمعرض نور در شب به ویژه نور نمایشگر موجب بی خوابی می شود.
پس قبل از اینکه آفتاب غروب کند، یک سری به بیرون بزنید تا آخرین پرتو های نور طبیعی به بدن تان برسد. یا اگر فرصت بیرون رفتن ندارید، حداقل محل کار یا منزل تان را حسابی نورانی کنید. نور های مصنوعی موجب تأخیر خواب می شوند، اما استفاده از جعبه های نور که حداقل 10 هزار لوکس نور ساطع می کنند، به مراتب تأثیرگذارتر است. ولی هروقت که به ساعت خواب تان نزدیک می شوید، بهتر است از یک ساعت قبل چراغ ها را کم کم خاموش کنید تا بدن تان برای خواب آماده شود.
اگر خودتان را فعال نگه ندارید، هرقدر هم که برای دیر خوابیدن تلاش کنید، فایده چندانی نخواهد داشت. مثلا وقتی باید تا دیروقت بیدار بمانید، اگر احساس خواب آلودگی می کنید، بهتر است خیلی لَم ندهید، چراکه این حرکت موجب خواب آلودگی بیشتر می شود. درعوض سعی کنید خودتان را فعال تر نگه دارید.
احساس خواب آلودگی در شرایط هایی مانند نشستن یا درازکشیدن شایع تر است، چراکه شرایط بدن روی شدت خواب آلودگی تأثیر می گذارد. پس اگر تصمیم دارید شب تا دیروقت بیدار بمانید، دراز کشیدن یا لم دادن روی کاناپه به نفع تان نخواهد بود. درعوض بهتر است در جایی بنشینید که خیلی گرم و نرم نباشد.
فعالیت های منفعلانه (کتاب خواندن یا تماشای تلویزیون در مقایسه با نوشتن یا انجام کاری) موجب سخت تر شدن شب بیداری می شوند. پس بهتر است خودتان را با انجام کار های دیگری که ترجیحا فعالانه تر باشند، بیدار نگه دارید.
به طورکلی، دارو نمی تواند جای خواب کافی را بگیرد. اگرچه برخی دارو های تجویزی موجب افزایش تمرکز و بیداری می شوند، اما باید توجه داشت که این دارو ها عوارض جانبی متعددی را نیز به مصرف کننده تحمیل می کنند. این قسم از دارو ها در درمان اختلالات نقص توجه کاربرد دارند، اما به صورت محدود برای کارمندان شیفتی یا مبتلایان به برخی اختلالات خواب که موجب خواب آلودگی دائم می شوند، مانند آپنه خواب و خواب تازش (حملات ناگهانی خواب در ساعات بیداری)، نیز ممکن است تجویز شوند. عوارض دارو های محرک بسته به نوع دارو متفاوت است. برخی از شایع ترین این عوارض عبارت اند از اعتیاد، آریتمی های قلبی، تغییرات وزن و اختلالات خلقی. دقت داشته باشید که دارو های محرک هرگز نباید بدون تجویز پزشک مصرف شوند. همان طور که گفته شد، این دارو ها به دلیل عوارض جانبی فقط در موارد خاص تجویز می شوند.
هرچه بیشتر از ساعت خواب تان بگذرد، تمایل تان به خواب شدیدتر خواهد شد و سخت تر می توانید ادامه شب را بیدار بمانید. این نوع خواب آلودگی می تواند با تاری دید، کاهش تمرکز و حواس پرتی همراه باشد. حتی ممکن است در بدن تان کمی احساس گرمای ملایم داشته باشید. حواس تان را نسبت به این علائم که خبر از به خواب رفتن می دهند، جمع کنید و اگر چاره ای جز بیدارماندن ندارید، در فکر راه چاره باشید تا یک باره خواب تان نبرد. لطفا به خاطر حفظ جان خودتان و دیگران هرگز در چنین شرایطی رانندگی نکنید و با سهل انگاری حادثه ساز نشوید.
خلاصه اینکه به کمک راه چاره هایی که برشمردیم، راحت تر می توانید تا دیروقت بیدار بمانید. ضمناً از قلم نیاندازید که این راه چاره ها صرفا مختص کسانی است که به هر دلیلی مجبورند تا دیرتر از وقت معمول بیدار بمانند؛ بنابراین اگر قرار نیست شب دیر بخوابید یا حتی اگر دلیل موجهی برای دیر خوابیدن ندارید، به نفع تان است که به موقع به رختخواب بروید و بی فایده ساعت خواب تان را با این راه کار ها به تأخیر نیندازید.
به یاد داشته باشید با تنظیم ساعت بیولوژیک بدن می توانید خواب راحت تری را تجربه کنید.
منبع: فرادید